Skip to main content

İnsanlar gelişen teknolojiyle yeniliklere açık kıvama geldiler. Devrimlerini bile insanlar artık sosyal mecralardan gerçekleştiriyor. Yenilikleri ilk deneyen siteler ilgi çekiyor ve diğer sitelere örnek teşkil ediyor. İyi bir internet sitesi için yapmanız gerekenler…

İlk işiniz ilgi çekmek olsun

Sitelerde ilk adım insanın ilgisini çekecek bir sistem tasarlamak. Kişiyi siteye bağlayabiliyorsanız, doğru yoldasınız demektir. Site tasarımı ilk açılışta insanın ilgisini çekecektir ve görsel açıdan en önemli faktördür. Sitenizde görseliniz tam, temanız da sağlamsa ilk adımı attınız demektir. Görseldeki yaratıcılık en önemli andır. Eğer kişiyi sitenizde tutmak istiyorsanız, giriş sayfanız her şeyden önemli.

Content is king

İkinci adım olarak içerik; içerik bir sitenin en temel gereksinimi. Boş sayfa okunmaz. İçerikte orijinal olmak, okunabilir yazılar yazmak önemli. Uzun uzun ve içi boş haberlerden ziyade daha kısa ve daha net haberler yazılmalı. İçeriğimizde görsellere yer verilmeli ve videolarla pekiştirilmeli. En basit örnek olarak Twitter’da yapılan araştırmalara göre fotoğraf-video ve GIF paylaşımları düz yazılı atılan tweetlere nazaran daha çok tık ve paylaşım almakta. İçeriğinizi oluştururken okuyuculara da yorum ve paylaşım hakkı sunmalısınız. Örneğin sitenin editörlerinin yazdığı yazıların altına normal vatandaş yorum atabilmeli.Kadın-erkek, genç-yaşlı gözetmezsizin tüm kullanıcıya hitap eden bir sistem bu. Editörlerin haberlere yetişemediği durumda haber başlığı açıp aşağısına insanların video embed etmesi, orada olanların fotoğraflar atıp haberi pekiştirmesi sağlanarak hem vatandaşın birer gazeteci hem de haberleri okuyabileceği bir site tasarlanmalıdır. Örneğin Persicope, Youtube gibi kanallardan canlı yayınla o sitede haberler paylaşılabilir. İlk çıkan alanlar yine içerikte denenmeli, örneğin haberler canlı yayınla youtube’un desteiğiyle 360 derece verilmeli. İyi bir internet sitesi için efektif bir haber olacaktır. Bir drone kullanıp haberi uzaktan çekip paylaşmanız bile insanlarda büyük merak uyandıracak ve sitenizi tıklatacaktır.

Önemli gelir kaynağınız

Üçüncü adım olarak: Reklam. Reklam bir sitenin maddi kaynağı, mihenk taşıdır. Her ne kadar bir sitenin en önemli gelir kaynağı olsa da reklamlar insanların en sevmediği alanlardır. Reklamları sevimli hale getirmek her ne kadar reklamcıların işi olsa da onları paylaşacak siteler ilgi çekmek ve bağlantılarına tıklamalarını sağlamak için reklamlarını sitede büyük büyük paylaşmak yerine haberlerine gömerek, bir habermişcesine vererek paylaşmalı. Bu sayede hem kampanyayı anlar hemde sıkıcı ve birden sağdan soldan çıkan reklamlara karşı bizim adblock kullanmamamızı sağlar. Reklam veren ve alan için sorun yaratan adblock kullanmamamız isteniyorsa kaliteli ve birden sayfalarca çıkmayacak reklamlara karşı, çare ilgilendiğimiz habere bastığımızda çıkan sponsorlu haberler.

Her an yeni şeyler oluyor, geç kalma

Dördüncü adım: Haber sıklığı, yeniliği. Gazeteleri ele aldığımızda günlük paylaşılan ve belli bir saate kadar olan haberler sadece mevcuttur. Bu durum sizi sadece belli saatlerdeki bilgileri bilmenize yol açar. İnsanlar artık internette 7/24 online durumda ve her an haber alma içgüdüsündeler. Sitenizin editörleri ne kadar çok olsa dahi anında milyonlarca haber düşerken geri kalmamak elde değil. Yenilenen akış yani “timeline” mantığı çok önemli bir husus bu konuda. Sayfa durmadan yenilenmeli, insanlar contenti görüp, yorumlarıyla haberi pekiştirmeli, yeni başlıklarda konular tartışılabilmeli.

Mobil ile her yerdesin

Beşinci adım: Paylaşım ve Mobil. Sosyal ağların cebe girdiği bu çağda insanlar vakitlerinin çoğunu internette harcıyor. Sosyal ağların bu kadar etkin olduğu dönemde sitenizi buna göre tasarlamanız ve içerikleri diğer sosyal mecralarda paylaşmanız gerekiyor. Öncelikle sitenizi kesinlikle mobil kullanıcı dostu tasarımla üretmelisiniz. Mobil tasarım telefon ve tabletlerin ekranlarına uyumludur ve siteye girecek vatandaşın gözünü yormayacaktır. Android, IOS, Windows hatta Blackberry BIS işletim sistemine göre app’ler yapıp telefonlarda ve tabletlerde yerinizi almanı gerek. İnsanlara yeni haberler geldiğinde bildirimler iletilmeli, kendi ilglinediğimiz içeriği kutucuklardan seçerek istediğimiz içerikli haberin bize bildirim düşmesini sağlayabiliriz. Her haberi duymak ve bildirimini almak istemeyenler için ideal ve kesin çözüm. Paylaşıma geldiğimizde ise insanlar haberleri başka insanlara paylaşıyor, kullanıcılar için haber başına ve sonuna sosyal siteler + konuşma uygulamalarına yollayabileceğimiz linkler konulmalı. Düşündüğümüz zaman kim birbirine Whatsapp’dan haber yollamadı ki ? İnsanlar whatsapp gruplarına haberler atıyor, sosyal ağlarda haberler paylaşıyor haberlerin lojistiği bile diyebiliriz bu duruma. Eğer doğru başlığı seçip insanların kalbini çalabilirseniz örneğin twitter’da anında haberinize tıklanacak ve siteniz açılacaktır. Sitenizi diğer sosyal ağlarla entegre etmeniz bu hususta çok önemli.

Site içinde tutmaya çalış

Altıncı adım: Bunu da okumak ister miydiniz ? Sitede kalmanızı sağlayacak etmenlerden en önemlisi işte bu ! Bir haberi okuduktan sonra sizin hemen çıkmanızı engelleyecek çünkü okuduğunuz haber benzeri bir haberi alttan size sunacak. Böylece sitede kalma süresi uzayacak, daha çok haber okutacağız.

Tüm bunlar ele alındığında eğer bu adımları uyguladığımız bir site yaparsak emin olun insanlar efektif bir şekilde kullanacak ve online kalacaktır.

Beril Dinç

Author Beril Dinç

More posts by Beril Dinç

Leave a Reply